KJÆRE HUSKATTEIERE! TA ANSVAR FOR KATTEN DERES, OG IKKE LA DEN FÅ UØNSKET KATTUNGEKULL!

Det er blitt vår, og våren for katter betyr løpetid, paring og kattungefødsel.

Når februar, mars og april kommer vil en hunnkatt som går ute få løpetid. Det er helt naturlig. De fleste paringer mellom huskatter som får gå ute skjer nå i disse månedene!. 

De fleste som har huskatter har dem som utekatter hvis det er sikkert for katten, og mange som har en hunnkatt sier de synes det er kjempekoselig å få ett kull med kattunger, for kattunger jo så kjempesøte <3 Ja kattunger er kjempesøte, og for en familie som har unger ønsker at ungene sine kan få oppleve kattungefødsler. Jeg skal være den første til å skrive under på at en kattungefødsel er like vidunderlig hver eneste gang det skjer. Man blir vitne til nytt liv som blir født, og man ser den kjempestore morskjærligheten mellom kattemamma og kattungene hennes allerede fra de begynner å amme kattemammaen sin <3 <3 <3 

Likevel mener jeg bestemt at nå er det på høy tid at huskatteiere for alvor begynner å ta oppfordringene fra FOD, dyrebeskyttelsen, frivillige kattevernsorganisasjoner, veterinærer og mattilsynet på alvor om å kastrere/sterilisere, vaksinere og id-merke kattene! Hvis du som katteeier ikke gjør dette er du en egoistsik og tankeløs katteier! 

Det er respektøst. En fertil hannkatt markerer på områdene sine, og den lukten av hannkattpiss kjennes! Ikke noe er mer irriterende når en fertil hannkatt som går ute har markert på steder som f.eks. ved inngangsdører, på bilen, på trappa, på veranda m.m. Den lukten av hannkattmarkering er den som kjennes, og den får en fertil hunnkatt i løp.

Ukastrerte hunnkatter kan få løpetid hele året, med kun korte opphold mellom hver løpetid. Alle som har hatt en løpsk katt i hus, vet at det kan være en stressende affære for både katt og eier. Katten går gjerne rundt og mjauer og maser hele dagen, og har lett for å streife for å finne seg en hankatt. Kastrering gjør at hunnkatten ikke lenger får løpetid.

Når man slipper ut en fertil hannkatt om våren tenker man ikke over at den hannkatten har lett for å havne i slosskamp med andre katter. En fertil hannkatt skal ha området for seg selv, og går ikke av veien for å sloss med en annen hannkatt om å få ha området alene. Kastrerte hannkatter som går ute går ikke så langt, og de havner heller ikke så ofte i slosskamp med andre katter. 

Kastrerte hannkatter vil være mer hjemmekjære, holde seg nærmere hjemmet sitt, og sloss mindre. Dermed vil de også være mindre utsatt for farlige smittsomme sykdommer. De vil som regel også slutte å markere, og den stramme hannkattlukten vil bli borte, til glede for både eier og naboer.

Jeg vet om noen huskatteiere som bevisst lar sin fertile hunnkatt gå ute nettopp fordi de ønsker at hunnkatten skal få kattunger. Da vil jeg si at du er en kjempestor egoist! Jeg forstår selvsagt at det å få oppleve kattungefødsel er en stor opplevelse for mange. Likevel ingen unnskyldning! 

Selv har jeg hørt den unnskyldningen fra noen huskatteiere at de ikke har råd til å vaksinere, kastrere/sterilisere og id-merke katten sin! Hvis du ikke har rad til dette, har du heller ikke råd til å ha katt! De aller fleste veterinærer har kampanjer med lave priser for en hel pakke med sterilisering/kastrering, id-merking og vaksine! Veterinærene er kjempegreie og inngår en avtale slik at hvis du har dårlig råd så får du betale avdragsvis. Operasjonen er ren rutine for veterinærene, og det er svært sjelden det oppstår komplikasjoner. Det er et større inngrep på hunkatter, enn på hankatter, men i begge tilfeller er katten seg selv igjen etter noen dager.

Jeg vil si at dersom du ikke steriliserer/kastrer og vaksinerer katten din setter du andre katters liv og helse i fare! Selv hadde jeg blitt kjempesint hvis jeg viste at en av nabokattene rundt her hadde smittet noen av mine katter med en smittsom sykdom! Greit nok at din katt har en smittsom sykdom, men som katteeier selv vil jeg ikke at mine katter skal bli smittet av en annen katt! 

En annen tåpelig og idiotisk unnskyldning for ikke å sterilisere/kastrere, id-merke og vaksinere katten sin jeg har hørt katteeiere si er begrunnelsen med at det ikke er naturlig for dem. Kattene skal være ukastrerte fra naturens side. Bor du i ett tettbygget strøk har du plikt til å ta hensyn til naboene dine når du har utekatt. Så enkelt er det! 

En hunnkatt som blir drektig går 63 – 70 dager drektig. Hvis hunnkatten din blir drektig i mars/april er kattunger leveringsklare etter 12 uker! Det vil si leveringsklare til sommerferien begynner. Har du tenkt over at om våren når kattungene blir født så er det den dårligste tiden på året å bli kvitt kattunger pga ferietid?

Som rasekattoppdretter vet jeg dette, og det er derfor jeg aldri setter kull på hunnkattene mine slik at kattungene blir leveringsklar i begynnelsen av sommerferien. Når sommerferien kommer reiser de aller fleste på ferie, og hva gjør en del huskatteiere med kattungene da? Dessverre skjer det hver eneste sommer at alt for mange kattungekull som blir dumpet av den grunn at de ikke får nye hjem til kattungene når sommerferien nærmer seg. FOD og andre frivillige katteorganisasjoner har ikke kapasitet til å ta inn hjemløse dyr 🙁 De forteller fortvilt om sprengt kapasitet gjennom hele vår- og sommersesongen! Det er kjempetrist 🙁 Den eneste årsaken til denne problematikken er du som uansvarlig katteeier som på død og liv skal ha kattungekull på katten din på et dårlig tidspunkt på året! Det er og blir i månedene mars/april og mai den store paringstiden for utekatter er! 

Mange ser på p-pillene som et lettere og billigere alternativ til kastrering. Ikke bare er p-piller er meget kreftfremkallende og skadelig for katten din. De er dessuten lette å glemme, og katten kan kaste opp pillen. Så fort katten er kastrert, vil du ikke behøve å tenke på dette lenger. Du vil også spare opp igjen utgiftene du hadde til kastrering, ettersom du slipper løpende utgifter til p-piller. Kastrering er en engangsutgift!

Jeg skjærer ikke alle huskatteiere over en kam, for jeg vet at det finnes huskatteiere som tar kjemepgodt ansvar for huskattene sine, og som skaffer kattungene kjempefine og trygge hjem <3 

Flere av oss rasekattoppdrettere har møtt motstand for våre meninger når det gjelder huskatter som får uønskede kattungekull med motspørsmål om hvorfor vi til stadighet har kull på våre katter. Det er en vesentlig forskjell på å være en organisert oppdretter, og en katteier til en fertil hunnkatt som har stukket av for å la seg pare med en fertil hannkatt. Vi rasekattoppdrettere har kanskje en fertil hannkatt gående fertil i 1 – 2 år før den blir kastrert, og mange av oss benytter oss av muligheten til å kjemisk kastrere hannkattene våre slik at kullene ikke blir født så tett. Kjemisk kastrering hjelper til at vi slipper å la hunnkattene våre gå på p-piller så lenge om gangen. Det er regler for oss også for hvor mange kull vi kan ha på en hunnkatt kan ha i løpet av ett år! Vi har erfart når på året kattunger lett kan bli solgt til nye eiere.  

Fremdeles den dag i dag annonseres det med at 8 uker gamle kattunger gis bort! 8 uker??? Det er alt for tidlig! Mattilsynets anbefalinger er 12 uker! Ved 8 ukers alder er kattungene inne i sin viktigste periode av kattungetiden hvor de skal lære seg det å bli katt, og de skal lære seg å bli sosialiserte med andre katter og mennesker! Det er ikke tull en gang, og det er fakta det jeg nå skriver. Jeg har sett det på kattunger fra kullene jeg har hatt hjemme hos meg. 

Et godt råd jeg vil gi til dere huskatteiere som opplever å få kattunger, er å ta dere betalt for kattungen fra deres nye eiere. Dere skal ikke ha dårlig samvittighet om dere tar mellom 1000,- kr – 1500,- kr som betaling for en kattunge. Det igjen vil øke katten sin status som kjæledyr <3 🙂 

I tillegg bør dere før kattungen flytter vaksinere kattungene med de grunnleggende vaksiner slik at dere vet at det blir gjort! Den første vaksinen skal kattungen ha ved 12 ukers alder, og den andre 4 uker senere. Det er mye bedre hvis dere holder kattungene de ekstra 4 ukene slik at dere vet at kattungen har fått sine grunnvaksiner. Husk at kattunger er mest utsatt for smittefare når de er opp til 7 måneder gamle. En kattunge tåler ikke så mye som en voksen katt. Det er kjempeviktig å tenke på! 

Som medlem i en Norsk katteklubb i Norge har vi fokus på katten som kjæledyr, og vårt fokus er å bevisstgjøre huskatteiere om problematikken med uønskede kattungekull som blir født! I våre øyne er huskatten er en egen rase på lik linje med en abyssiner, maine coon, bengal. Forskjellen er at man ikke vet hva som ligger bak huskatt, og vi vet sjelden hvem som er far til huskatten. 

Kjære huskatteiere! Vær så snill å begynne å ta ansvar! La denne sommeren bli til en sommer hvor FOD, dyrebeskyttelsen og andre frivillige katteorganisasjoner slipper å si at de dessverre ikke kan hjelpe kattunger som blir dumpet bare fordi egoistiske katteiere valgte å la hunnkatten få et kull med kattunger! 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Huspusen min Svartfot fant seg godt til rette i brødkurven <3 🙂 

 


Abyssinerhunnkatten min Dixie Rose og de tre kattungene hennes fra F-kullet som ble født 19.01.2016 <3 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#kattesak #engasjement #kattehold #steriliseringavkatt #vaksineringavkatt #uønskedekattungekull #taansar #ansarligkatteeier #katter