KJÆRE HUSKATTEIERE! TA ANSVAR FOR KATTEN DERES, OG IKKE LA DEN FÅ UØNSKET KATTUNGEKULL!

Det er blitt vår, og våren for katter betyr løpetid, paring og kattungefødsel.

Når februar, mars og april kommer vil en hunnkatt som går ute få løpetid. Det er helt naturlig. De fleste paringer mellom huskatter som får gå ute skjer nå i disse månedene!. 

De fleste som har huskatter har dem som utekatter hvis det er sikkert for katten, og mange som har en hunnkatt sier de synes det er kjempekoselig å få ett kull med kattunger, for kattunger jo så kjempesøte <3 Ja kattunger er kjempesøte, og for en familie som har unger ønsker at ungene sine kan få oppleve kattungefødsler. Jeg skal være den første til å skrive under på at en kattungefødsel er like vidunderlig hver eneste gang det skjer. Man blir vitne til nytt liv som blir født, og man ser den kjempestore morskjærligheten mellom kattemamma og kattungene hennes allerede fra de begynner å amme kattemammaen sin <3 <3 <3 

Likevel mener jeg bestemt at nå er det på høy tid at huskatteiere for alvor begynner å ta oppfordringene fra FOD, dyrebeskyttelsen, frivillige kattevernsorganisasjoner, veterinærer og mattilsynet på alvor om å kastrere/sterilisere, vaksinere og id-merke kattene! Hvis du som katteeier ikke gjør dette er du en egoistsik og tankeløs katteier! 

Det er respektøst. En fertil hannkatt markerer på områdene sine, og den lukten av hannkattpiss kjennes! Ikke noe er mer irriterende når en fertil hannkatt som går ute har markert på steder som f.eks. ved inngangsdører, på bilen, på trappa, på veranda m.m. Den lukten av hannkattmarkering er den som kjennes, og den får en fertil hunnkatt i løp.

Ukastrerte hunnkatter kan få løpetid hele året, med kun korte opphold mellom hver løpetid. Alle som har hatt en løpsk katt i hus, vet at det kan være en stressende affære for både katt og eier. Katten går gjerne rundt og mjauer og maser hele dagen, og har lett for å streife for å finne seg en hankatt. Kastrering gjør at hunnkatten ikke lenger får løpetid.

Når man slipper ut en fertil hannkatt om våren tenker man ikke over at den hannkatten har lett for å havne i slosskamp med andre katter. En fertil hannkatt skal ha området for seg selv, og går ikke av veien for å sloss med en annen hannkatt om å få ha området alene. Kastrerte hannkatter som går ute går ikke så langt, og de havner heller ikke så ofte i slosskamp med andre katter. 

Kastrerte hannkatter vil være mer hjemmekjære, holde seg nærmere hjemmet sitt, og sloss mindre. Dermed vil de også være mindre utsatt for farlige smittsomme sykdommer. De vil som regel også slutte å markere, og den stramme hannkattlukten vil bli borte, til glede for både eier og naboer.

Jeg vet om noen huskatteiere som bevisst lar sin fertile hunnkatt gå ute nettopp fordi de ønsker at hunnkatten skal få kattunger. Da vil jeg si at du er en kjempestor egoist! Jeg forstår selvsagt at det å få oppleve kattungefødsel er en stor opplevelse for mange. Likevel ingen unnskyldning! 

Selv har jeg hørt den unnskyldningen fra noen huskatteiere at de ikke har råd til å vaksinere, kastrere/sterilisere og id-merke katten sin! Hvis du ikke har rad til dette, har du heller ikke råd til å ha katt! De aller fleste veterinærer har kampanjer med lave priser for en hel pakke med sterilisering/kastrering, id-merking og vaksine! Veterinærene er kjempegreie og inngår en avtale slik at hvis du har dårlig råd så får du betale avdragsvis. Operasjonen er ren rutine for veterinærene, og det er svært sjelden det oppstår komplikasjoner. Det er et større inngrep på hunkatter, enn på hankatter, men i begge tilfeller er katten seg selv igjen etter noen dager.

Jeg vil si at dersom du ikke steriliserer/kastrer og vaksinerer katten din setter du andre katters liv og helse i fare! Selv hadde jeg blitt kjempesint hvis jeg viste at en av nabokattene rundt her hadde smittet noen av mine katter med en smittsom sykdom! Greit nok at din katt har en smittsom sykdom, men som katteeier selv vil jeg ikke at mine katter skal bli smittet av en annen katt! 

En annen tåpelig og idiotisk unnskyldning for ikke å sterilisere/kastrere, id-merke og vaksinere katten sin jeg har hørt katteeiere si er begrunnelsen med at det ikke er naturlig for dem. Kattene skal være ukastrerte fra naturens side. Bor du i ett tettbygget strøk har du plikt til å ta hensyn til naboene dine når du har utekatt. Så enkelt er det! 

En hunnkatt som blir drektig går 63 – 70 dager drektig. Hvis hunnkatten din blir drektig i mars/april er kattunger leveringsklare etter 12 uker! Det vil si leveringsklare til sommerferien begynner. Har du tenkt over at om våren når kattungene blir født så er det den dårligste tiden på året å bli kvitt kattunger pga ferietid?

Som rasekattoppdretter vet jeg dette, og det er derfor jeg aldri setter kull på hunnkattene mine slik at kattungene blir leveringsklar i begynnelsen av sommerferien. Når sommerferien kommer reiser de aller fleste på ferie, og hva gjør en del huskatteiere med kattungene da? Dessverre skjer det hver eneste sommer at alt for mange kattungekull som blir dumpet av den grunn at de ikke får nye hjem til kattungene når sommerferien nærmer seg. FOD og andre frivillige katteorganisasjoner har ikke kapasitet til å ta inn hjemløse dyr 🙁 De forteller fortvilt om sprengt kapasitet gjennom hele vår- og sommersesongen! Det er kjempetrist 🙁 Den eneste årsaken til denne problematikken er du som uansvarlig katteeier som på død og liv skal ha kattungekull på katten din på et dårlig tidspunkt på året! Det er og blir i månedene mars/april og mai den store paringstiden for utekatter er! 

Mange ser på p-pillene som et lettere og billigere alternativ til kastrering. Ikke bare er p-piller er meget kreftfremkallende og skadelig for katten din. De er dessuten lette å glemme, og katten kan kaste opp pillen. Så fort katten er kastrert, vil du ikke behøve å tenke på dette lenger. Du vil også spare opp igjen utgiftene du hadde til kastrering, ettersom du slipper løpende utgifter til p-piller. Kastrering er en engangsutgift!

Jeg skjærer ikke alle huskatteiere over en kam, for jeg vet at det finnes huskatteiere som tar kjemepgodt ansvar for huskattene sine, og som skaffer kattungene kjempefine og trygge hjem <3 

Flere av oss rasekattoppdrettere har møtt motstand for våre meninger når det gjelder huskatter som får uønskede kattungekull med motspørsmål om hvorfor vi til stadighet har kull på våre katter. Det er en vesentlig forskjell på å være en organisert oppdretter, og en katteier til en fertil hunnkatt som har stukket av for å la seg pare med en fertil hannkatt. Vi rasekattoppdrettere har kanskje en fertil hannkatt gående fertil i 1 – 2 år før den blir kastrert, og mange av oss benytter oss av muligheten til å kjemisk kastrere hannkattene våre slik at kullene ikke blir født så tett. Kjemisk kastrering hjelper til at vi slipper å la hunnkattene våre gå på p-piller så lenge om gangen. Det er regler for oss også for hvor mange kull vi kan ha på en hunnkatt kan ha i løpet av ett år! Vi har erfart når på året kattunger lett kan bli solgt til nye eiere.  

Fremdeles den dag i dag annonseres det med at 8 uker gamle kattunger gis bort! 8 uker??? Det er alt for tidlig! Mattilsynets anbefalinger er 12 uker! Ved 8 ukers alder er kattungene inne i sin viktigste periode av kattungetiden hvor de skal lære seg det å bli katt, og de skal lære seg å bli sosialiserte med andre katter og mennesker! Det er ikke tull en gang, og det er fakta det jeg nå skriver. Jeg har sett det på kattunger fra kullene jeg har hatt hjemme hos meg. 

Et godt råd jeg vil gi til dere huskatteiere som opplever å få kattunger, er å ta dere betalt for kattungen fra deres nye eiere. Dere skal ikke ha dårlig samvittighet om dere tar mellom 1000,- kr – 1500,- kr som betaling for en kattunge. Det igjen vil øke katten sin status som kjæledyr <3 🙂 

I tillegg bør dere før kattungen flytter vaksinere kattungene med de grunnleggende vaksiner slik at dere vet at det blir gjort! Den første vaksinen skal kattungen ha ved 12 ukers alder, og den andre 4 uker senere. Det er mye bedre hvis dere holder kattungene de ekstra 4 ukene slik at dere vet at kattungen har fått sine grunnvaksiner. Husk at kattunger er mest utsatt for smittefare når de er opp til 7 måneder gamle. En kattunge tåler ikke så mye som en voksen katt. Det er kjempeviktig å tenke på! 

Som medlem i en Norsk katteklubb i Norge har vi fokus på katten som kjæledyr, og vårt fokus er å bevisstgjøre huskatteiere om problematikken med uønskede kattungekull som blir født! I våre øyne er huskatten er en egen rase på lik linje med en abyssiner, maine coon, bengal. Forskjellen er at man ikke vet hva som ligger bak huskatt, og vi vet sjelden hvem som er far til huskatten. 

Kjære huskatteiere! Vær så snill å begynne å ta ansvar! La denne sommeren bli til en sommer hvor FOD, dyrebeskyttelsen og andre frivillige katteorganisasjoner slipper å si at de dessverre ikke kan hjelpe kattunger som blir dumpet bare fordi egoistiske katteiere valgte å la hunnkatten få et kull med kattunger! 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Huspusen min Svartfot fant seg godt til rette i brødkurven <3 🙂 

 


Abyssinerhunnkatten min Dixie Rose og de tre kattungene hennes fra F-kullet som ble født 19.01.2016 <3 🙂 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#kattesak #engasjement #kattehold #steriliseringavkatt #vaksineringavkatt #uønskedekattungekull #taansar #ansarligkatteeier #katter
 

 

 

 

 

 

12 kommentarer
    1. Så enig!! Det er så utrolig mange katter som går ute uten hjem..mange av disse har jo gått seg vill å hadde i utgangspunktet en familie. Men når de ikke er kastrert/sterilisert så blir de flere… folk må ta ansvar for dyrene sine. God påske 🙂

    2. kreativemeeg: Ja dessverre 🙁 Jeg får kjempevondt av de kattene. Siden jeg har har tre katter her, er det ikke tilrådelig å ha en katt til, men jeg støtter en katt på FOD med et visst beløp i måneden for å hjelpe. Det vil si en fjernadopsjonskatt. Jeg får oppdateringer om katten, og hvordan det går med den. Mitt bidrag hjelper FOD, og det er kjempegodt å vite. Det er nettopp det. Når de ikke er kastrert/sterilisert blir de flere. De må ta ansvar for dyrene sine. Er man katteier så har man ansvar. Ønsker deg også en kjempefin og god påske 🙂 Purr, purr, fra kattene og matmor

    3. Supert at du tar opp temaet på bloggen din. Vi har en somalijente, og da hun kom til oss var hun chipet og vaksinert. Når hun ble stor nok kastrerte vi henne. Noe annet hadde vært utenkelig for oss.
      Jeg har ikke tallet på hvor mange ganger jeg har kommet ut på trappen utenfor huset vårt, og det stinker hannkattpiss. I skapet har vi stående en spray som heter for get away. Den virker litt. Stanken er forferdelig. Det er ikke katten jeg blir sint på, men de som eier katten.
      Jeg husker for et par år siden var det en katt som gikk rundt huset vårt og mjauet og bar seg. Den var tynn, og pelsen var pjuskete og ustelt. Til slutt fikk vi tak i katten, og tok den med til veterinæren. De som eide katten hadde ikke kastrert og vaksinert den. Den hadde fått midd. Eierne av katten hadde latt den gå ute mens de var på ferie. Det skal de være glade for, for hadde jeg hatt dem i nærheten av meg hadde jeg sagt noe jeg ville angret dypt og hellig på. Hvis Lucia hadde vært utekatt kunne hun ha blitt smittet av den andre katten, og da hadde jeg aldri tilgitt de som eide katten.
      Jeg forstår ikke hvor lett noen katteeiere tar på ansvaret sitt å være katteeier. De skulle aldri fått lov til å ha katt.
      Fin, fin tirsdag til deg, mannen din og kattene dine 🙂
      Klem, klem fra Mona Elisabeth

    4. Hei! Jeg har rasekatt men hun er innekatt. Og jeg ønsker ikke at hun skal få kattunger nå, men vil gjerne at hun får kattunger om noen år rett og slett fordi jeg vil ha flere katter etterhvert. Og det beste for meg er at en eller to av hennes kattunger blir igjen hos meg med henne:-)
      Men spørsmålet mitt er da om jeg vil merke hennes løpetid? Endrer innekatter deg i atferd? Hun er nå 4 mnd 🙂

    5. Heidi: Hvilken rase har du? Ja du vil merke godt når hun får løpetid. Dagene før løpetiden blir hun ekstra kosete, og når løpetiden er i gang går hun med halen til sides, stiller seg med baken opp i været som et gammelt badekar og mjauer skikkelig. Da hører du det på mjauingen at hun løpetid.

      Hvis løpetiden kommer hyppig kan du gjerne sette henne på p-piller en periode, for hun kan bli tynn hvis hun løper for ofte, og hyppig løpetid over tid kan også føre til livmorbetennelse.

      Det er noe eget å ta vare på egne avkom ja, og det er kjempegøy å se likheter mellom foreldrene i personlighet og atferd.

      Ønsker deg en kjempefin og god påske 🙂

      Purr, purr fra kattene og matmor

    6. Britisk korthår er hun. Det skal jeg være oppmerksom på, takk! 🙂 hvilken alder er de i når de får løpetid?

    7. Heidi: Det varierer fra rase til rase, og er arvelig betinget. Jeg har hatt abyssinerhunnkatter som har kommet i løp når hun var 5 måneder, og jeg har hatt to abyssinere som først fikk løpetiden etter de fylte 1 år. Det vanligste er mellom 6 – 12 måneder.

    8. Flott innlegg! Kunne ikke vært mer enig. Hadde to katter. En hann og en hunn. Begge seff kastrert og sterilisert og chip’et men hannen, Ulrik ble påkjørt så nå er det bare meg og Thea igjen. Vi deppa i seks mnd etter Ulriks død. Men vi er sterkt knyttet og Thea er årlig inne til helsesjekk og vaksiner pga hun er ute på dagen hvis det er fint vær. Nå ligger hun på fanget mitt og maler. Mange tror at hunnkatter må ha et kull før de steriliseres. Ei venninne har to hunnkatter som hun vil at skal ha kattunger en gang hver før hun steriliserer. Vi ble nesten fiender pga maset mitt om at hun MÅTTE sterilisere med en gang de ble kjønnsmodne. Hun ville ikke høre. Jeg ga henne nr til DBK så hun fikk høre det fra sjefen min men hun gidder ikke ringe. Jeg prøvde å forklare at for hver kattunge hun får så dør en annen. Og jeg var sint og rasende over at hun ikke skjønner at d er overflod av katter. Jeg nekter å besøke henne før de kattene er sterilisert i håp om at hun hører etter. Men det er som å tale til døve ører. “Alle” tror at de må ha et kull først men det er FEIL. Veldig imponert over innlegget ditt. Og jeg som er i DBK er seff helt enig. Jeg har alltid hatt katt og har alltid kastrert og sterilisert til og med lenge før DBK og FOD osv gikk ut og sa at eier har ansvar. Men dessverre så gidder ikke de med hannkatt å kastrere og de med hunnkatt vil ha et kull. Så jeg ber til Gud om at de leser dette innlegget ditt. Word! Klem Ida

    9. Anonym: Det er kjempeflott at du liker kattunger, og jeg tipper kattungene har det kjempefint har det fint hos deg når de vokser opp <3 🙂

      Likevel er det en smule egoistisk av deg å ikke kastrere kattene dine, for du er med på å opprettholde huskattbestanden. Hva skjer den dagen du evt. ikke får gitt bort kattungene pga ferietid? Hva gjør du da?

      Jeg håper du er såpass ansvarlig at du ikke gir dem bort ved 8 ukers alder, men beholder dem til de er fylte 12 uker! I tillegg håper jeg at du tar deg betalt for kattungene, og du kan med god samvittighet ta deg mellom 1000,-kr - 2000,- kr betalt for en kattungen.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg